Υπάρχουν 4 κατηγορίες γι΄αυτόν τον εφιάλτη των καναρινιών:
α) ΚΟΚΚΙΝΗ ΨΕΙΡΑ. Βρίσκεται μέσα στα κλουβιά ή και σε οποιαδήποτε σχισμή μέσα σε αυτά. Κάνει την επίθεσή της το βράδυ στα ποθλιά αλλά και στους νεοσσούς και πίνει το αίμα τους.Υπάρχει περίπτωση να μείνει ζωντανή χωρίς να τραφεί για περίοδο πέρα των έξι μηνών.Για το λόγο αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί με ισχυρά μέσα.Ένας τρόπος για να την ανακαλύψουμεν είναι να τοποθετήσουμε ανάμεσα στις πατίθρες και τα κάγκελα λευκές χαρτοπεσέτες ή να σκεπάσουμε τα κλουβιά με άσπρο πανί.Το βράδυ ή νωρίς το πρωί αν υπάρχει θα κάνει την εμφάνιση της. Για να την αντιμετωπίσουμε ριζικά θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ισχυρά παρασιτοκτόνα και να ¨περάσουμε¨ με frontline όλα τα πουλιά.Μπορούμε να προλάβουμε την εμφάνιση της κάνοντας απολύμανη κλουβιών, σκευών και γενικά του χωρου μας, χωρίζοντας τη σεζόν σε περιόδους: πριν την αναπαραγωγή,μετα το τέλος της και μετά το τέλος της πτερόρροιας.
β) ΑΚΑΡΕΑ ΤΩΝ ΠΤΕΡΩΝ. Αυτά τα ακάρεα ζούνε πάνω στα καλάμια των φτερών και τρέφονται με την κυταρρίνη τους.Η ύπαρξη τους δημιουργεί εμφανή σημάδια στην ποιότητα του πτερώματος(ακαταστασία, σπασμένα φτερά) και πολλές φορές φέρνει κνησμό στο πουλί.Μπορούν να καταπολεμηθούν χρησιμοποιώντας εντομοκτόνα και παρασιτοκτόνα σπρέυ.
γ) ΑΚΑΡΕΑ ΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ. Ζουν στις κεράτινες πλάκες των ποδιών και έχουν σαν αποτέλεσμα τη διόγκωση των ποδιών και την εμφάνιση λευκής σκόνης σε αυτά. Τα αντιμετωπίζουμε χρησιμοποιώντας epithol ή βαζελίνη αναμειγμένη με λίγο betadine.Επίσης υπάρχουν και τα ακάρεα που εμφανίζονται στο ράμφος των πουλιών και αντιμετωπίζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και αυτά.
δ) ΑΚΑΡΕΑ ΤΗΣ ΤΡΑΧΕΙΑΣ. Αυτά τα ακάρεα προσβάλουν το αναπνευστικό σύστημα και δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στα πουλιά μας.Όταν ενα καναρίνι προσβληθεί από ακάρεα της τραχείας θα παρατηρήσετε ότι έχει συνεχώς το ράμφος του ανοιχτό και θα ακούγεται ο χαρακτηριστικός ήχος όταν σπάει ένας σπόρος(τσικ-τσικ) και προσπαθεί μ' ένα τρόπο να φταρνιστεί για να αποβάλει τα παράσιτα. Θα πρέπει λοιπόν να τα αντιμετωπίσουμε γρήγορα πριν προλάβουν τα παράσιτα να εισχωρήσουν στους αερόσακους και έχουμε μεγαλύτερα προβλήματα. Για την αντιμετώπιση τους χρησιμοποιούμε το pulmosan με μεγάλη προσοχή στην χορήγηση του γιατί περιέχει ιβερμεκτίνη. Δεν το χορηγούμε προληπτικά γιατί περιέχει δηλητήριο.Πιάνουμε το πουλί στο χέρι μας και με το άλλο μας χέρι βρέχουμε το σβέρκο του μέχρι να φανεί το δέρμα.Ρίχνουμε προσεκτικά μία σταγόνα και τρίβουμε ελαφρά την περιοχή μέχρι να απορροφηθεί.Επαναλαμβάνουμε άλλες 2 φορές, μετά από 8 ημέρες κάθε φορά.Η επανάληψη γίνεται για να θανατώσουμε και τα αυγά τους.