ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ ΧΡΩΜΑΤΟΣ

 

Θέλοντας να κάνουμε μια αρχή για το χρώμα των καναρινιών χρώματος, να πούμε ότι χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:1) τα λιποχρωμικά και 2)τα μελανινικά. Και  για τις 2 κατηγορίες υπεύθυνες είναι οι μελανίνες.  

Τα λιποχρωμικά είναι αυτά που έχουν καθαρά χρώματα, όπως το κόκκινο, το κίτρινο κ το λευκό και αυτό οφείλεται στην απουσία των μελανινών και ειδικότερα στην αναστολή της εμφάνισης τους και αυτό διότι το αρχέγονο γονίδιο της μελανίνης είναι παρόν αλλά το γονίδιο που ρυθμίζει και επιτρέπει την παρουσία της έχει υποστεί ριζική μετάλλαξη.

Σε αυτά τα καναρίνια το κόκκινο και το κίτρινο χρώμα αποτελεί αυτήν την κατηγορία ενώ το λευκό  είναι ουσιαστικά η απουσία των δύο άλλων χρωμάτων. Αυτά τα πουλιά έχουν μελανίνες αλλά τα γονίδια που παίζουν τον ρόλο του αναστολέα εμφάνισης της μελανίνης  είναι εκείνα που αναστέλλουν την παρουσία της. Μερικές φορές στο κόκκινο, κίτρινο ή λευκό λιπόχρωμα εμφανίζεται κάποιο σκούρο σημείο. Αυτό είναι η επιβεβαίωση του κανόνα ότι κάποιοι αναστολείς της μελανίνης δεν δούλεψαν σωστά. Αυτά τα πουλιά δεν κάνουν για έκθεση αλλά αντίθετα είναι εργαλείο σε μία εκτροφή διότι οι απόγονοι τους θα εμφανίσουν λιπόχρωμα με μεγάλη ένταση και καθαρότητα.

       lipo

Στη  δεύτερη κατηγορία έχουμε τα μελανινικά καναρίνια  το χαρακτηριστικό των οποίων είναι η εμφάνιση σκούρων γραμμών ή σημαδιών στο πτέρωμα τους και αυτό οφείλεται στις μελανίνες.

Υπάρχουν δύο είδη αποχρώσεων: η μαύρη και η καφέ. Οι χρωστικές που ρυθμίζουν την μαύρη απόχρωση είναι οι ευμελαμίνες (μαύρες-σκούρο καφέ και οι αραιώσεις τους) και αυτές που ρυθμίζουν την καφέ είναι οι φαιομελαμίνες (κανελί και οι αραιώσεις τους).       

Οι βασικές αποχρώσεις του μαύρου και του καφέ ονομάζονται οξυδωμένες (το χαρακτηριστικό τους είναι σκούρες  γραμμές του σχεδίου πλάτης αλλά και το ίδιο χρώμα στο ράμφος και τα πόδια ).

Οι μεταλλάξεις των οξυδωμένων αποχρώσεων ονομάζονται Αραιώσεις, δηλαδή είναι η αραίωση των ευμελαμίνων, των φαιομελαμίνων ή και των δύο μαζί. Αποτέλεσμα αυτού είναι η διακοπτόμενη λεπτή γραμμή του σχεδίου πλάτης αλλά και το άνοιγμα του χρώματος των ποδιών και του ράμφους .

            melan1araiwseis


 

ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ ΛΙΠΟΧΡΩΜΙΚΩΝ ΚΑΝΑΡΙΝΙΩΝ

 

 

 

ΠΗΓΗ:https://mgerom.wordpress.com

 


 

ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ ΜΕΛΑΜΙΝΙΚΩΝ ΚΑΝΑΡΙΝΙΩΝ-ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ

ΠΗΓΗ: https://mgerom.wordpress.com


ΜΕΛΑΝΙΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ

 

Το μαύρο-καφέ θεωρούμε ότι ειναι ο αρχέγονος τύπος μετάλλαξης και οι :

1) καφέ

2) αχάτης

3) ιζαμπέλα  

οι διαφοροποιήσεις του.

Από αυτά δημιουργήθηκαν οι επόμενες μεταλλάξεις και είναι οι εξής :

-Παστέλ

-Γκριζόπτερα

-Οπάλ

-Φαιό

-Σατινέ 

-Τοπάζιο

-Έουμο

-Όνυχας

-Κοβάλτιο


ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΞΕΙΔΩΣΕΙΣ (ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ)

 

  ΜΑΥΡΑ ΣΤΑ 3 ΛΙΠΟΧΡΩΜΑΤΑ ΒΑΣΗΣ

  ΚΑΦΕ ΣΤΑ 3 ΛΙΠΟΧΡΩΜΑΤΑ ΒΑΣΗΣ

     ΙΖΑΜΠΕΛΑ ΣΤΑ 3 ΧΡΩΜΑΤΑ ΒΑΣΗΣ

    ΑΧΑΤΗΣ ΣΤΑ 3 ΛΙΠΟΧΡΩΜΑΤΑ ΒΑΣΗΣ

 

ΠΗΓΗ: https://mgerom.wordpress.com


ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ

ΣΑΤΙΝΕ

Χαρακτηριστικό της μετάλλαξης αυτής είναι η απουσία της μαύρης ευμελανίνης αλλά και της φαιομελανίνης.Στο σχέδιο πλάτης παραμένει μια αραίωση της καφέ ευμελανίνης που δίνει μια γενική εντύπωση μπεζ απόχρωσης.Τα κεράτινα μέρη είναι στο χρώμα της σάρκας και τα μάτια είναι κόκκινα.


ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΝΑΡΙΝΙ

  Βασική προϋπόθεση για να έχουμε ένα ωραίο κόκκινο καναρίνι, είναι οι καλοί γεννήτορες καθώς αυτοί μεταφέρουν στους απογόνους τους,εκτός από όλα τα άλλα χαρακτηριστικά,και τον απαραίτητο κόκκινο παράγοντα. Ένα καναρίνι που δεν έχει το κατάλληλο γενετικό υλικό, όση χρωστική και να του δώσουμε δεν θα αποκτήσει ποτέ ένα αξιόλογο κόκκινο χρώμα. Βέβαια ακόμα και ένα γενετικά σωστό πουλάκι δεν πρόκειται ποτέ να γίνει ένα ωραίο κόκκινο καναρίνι εάν δε βαφεί με σωστό τρόπο. Έτσι στα κόκκινα πουλιά χορηγούμε χρωστική περίπου δύο εβδομάδες πριν την ένωση των ζευγαριών μέχρι και την αντικατάσταση του πτερώματος των νεοσσών ενώ για τα μωσαϊκά, από τις 30-40 ημέρες των νεοσσών μέχρι και την αντικατάσταση του πτερώματος τους.

Πώς δημιουργήθηκε όμως το κόκκινο χρώμα στα πουλιά? Αυτό κατορθώθηκε με τον υβριδισμό με το ζευγάρωμα δηλαδή του καναρινιού  και του μαύρο-κόκκινου σπίνου της Βενεζουέλας και σταθεροποιήθηκε με τα συνεχή επιλεκτικά ζευγαρώματα των απογόνων. Όλα τα φυσικά καροτενοειδή (καρότο-πατζάρι-μούρο-κεράσι-σπιρουλίνα κ.λ.π) βοηθούν στην ανάδειξη του κόκκινου χρώματος όμως από μόνα τους δεν μπορούν να δώσουν ένα κόκκινο χρωματισμό υψηλού επιπέδου. Έτσι χρησιμοποιούμε τις χρωστικές ουσίες (καταξανθίνη). Η ποσότητα χορήγησης πρέπει να είναι με μέτρο, λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες χρήσης αλλά σίγουρα μέχρι να πετύχουμε τη σωστή αναλογία θα κάνουμε αρκετούς πειραματισμούς.